• info@championsleague.org

ÄR ZIDANE RÄTT COACH FÖR REAL MADRID

ÄR ZIDANE RÄTT COACH FÖR REAL MADRID

Sedan övertagandet från Rafa Benítez i januari förra året har Zinédine Zidane guidat Real Madrid till en 11: e European Cup, en World Club Cup och en första La Liga titel på fem år.

Han kommer också att övervaka en annan Champions League-finalen den 3 juni när Los Blancos tar sig an Juventus i Cardiffs Millennium Stadium. Ändå tvivlar många observatörer fortfarande på fransmannens ledarskap.

Zidane har blivit tjusad som en ”lycklig” och taktiskt osofistikerad tränare. Men legenden som snubblat sig till ett toppjobb och nu bara barnpassar en talangfull trupp och skördar belöningarna. Sådana anmärkningar är avskräckande och i vissa avseenden orättvist. Men ärligt, finns det en viss grad av sanning mot allt som Zidane anklagas för och det är bara så att dessa uppfattade brister faktiskt kanske är missförstånd.

Som ansvarig för en så begåvad grupp av individer som Real Madrid-truppen försökte många tränare som kom före honom försöka genomföra en komplex taktik i ett försök att fullt ut maximera lagets potential.

Inte Zidane. Rookiechefen verkar ha erkänt och kanske lärt sig av de tidigare Madridtränarna som José Mourinho och Benítez att överkomplicera instruktionerna till sådana naturligt begåvade individer kan ge kortfristiga vinster men leder till att spelarna blir ointresserad.

Du kan mikrohantera Cristiano Ronaldo eller Gareth Bales arbetsbelastning och allt du vill men i slutändan kommer sådana briljanta fotbollsspelare att kräva att bli befriade från sina belastningar och spela spelet som alltid har kommit så naturligt för dem.

I stället har Zidane hållit sitt system enkelt. Han tenderar att föredra 4-3-3 även om han har experimenterat med 4-4-1-1 och 3-5-2 och har prioriterat att spela sina bästa spelare i sina bästa positioner och att lita på dem för att kunna hitta sina egna lösningar på de problem de står inför på planen.

Under de senaste veckorna har Isco skadats med Gareth Bale i sidan. Snarare än att fråga har Zidane stiftat sin linje upp något och flyttat till 4-3-1-2 med den tidigare Málagas stjärnan som spelade efter Ronaldo och Karim Benzema. Därifrån har Isco varit länken mellan mittfältet och anfallet i båda Champions League-semifinalerna mot lokala rivalen Atlético Madrid. När han gjorde de nödvändiga förändringarna visade Zidane att han inte var knuten till någon taktisk ideologi och helt enkelt omarbetade sin sin plan för att ge sina spelare den bästa chansen att lyckas. Enkelt men ändå effektivt, det Zidanesättet verkar det.

Kanske där Zidane är mest värdefullt för Real Madrid är i omklädningsrummet. Att inneha så stor mängd superstjärnor innebär i sig att det finns flera egon som alltid vill ha uppmärksamhet.
Sådana globala ikoner tenderar att reagera ogynnsamt mot de typer av opersonliga och diktatoriska manhanteringsstilarna som Mourinho och Benítez hade.

Carlo Ancelottis tillvägagångssätt är en polär motsats till Manchester United och Newcastle United-tränarna eftersom han som Zidane är avslappnad och inte fördömer sina spelare.

Ett tag har Ancelottis metod fungerat bra vilket resulterade i en Champions League-triumf 2014. Men den italienska tränaren kan ha varit skyldig att låta hans spelare få för mycket frihet och kunde inte piska när det krävdes.

Zidane mildrar detta genom att helt enkelt vara Zidane. Som en legend på Santiago Bernabéu i hans speldagar och en tidigare världsfotbollsspelare bestämmer fransmanens status som ges omedelbar respekt.

 

David