• info@championsleague.org

CELTIC – PARIS SAINT- GERMAIN 0-5

CELTIC – PARIS SAINT- GERMAIN 0-5

Celtic fick en fotbollslektion på tisdagskvällen då Paris Saint-Germain lämnade East End i Glasgow med en 5-0 seger för att starta sin kamp i UEFA Champions League.

Första halvleken var målen från Edinson Cavanis, Kylian Mbappé och Neymar mer än tillräckligt för att lägga spelet till sängs före halvtid men det var en dominerande prestanda över hela banan från Unai Emerys sida.

Under de sista 10 minuterna innan halvleken var Mikael Lustig otursföljd och missade att skjuta in Julian Draxlers låga krossboll.

Här är några taktiska minnesbilder från PSGs bekväma 5-0 seger över Celtic.

STACKARS TONY RALSTON

Rodgers gjorde ett tappert beslut på tisdagskväll och plockade in 18-årige Anthony Ralston som högerback.

Det var en hård natt för den skotska försvararen. Fick stå upp mot Neymars färdigheter så han ständigt hotad.

Vissa tidiga ruffsituationer ställde tonen på matchen och inte bara behövde han ta itu med brasilianen utan även de snabba löpningarna från Adrien Rabiot och Layvin Kurzawa.

Efter 20 minuter gjorde PSG det man räknade med. Rabiot spelade en perfekt riktad boll till Neymar. Han dansade in den i Celticmålet lugnt med sin högra fot.

Ralston kopplade av i bara någon minut och parisarna var in på mål. Med den stora formen den 25-åringen är i kunde han inte missa.

Tonåringen var långt ifrån generad men det var uppenbart ett område som PSG utnyttjade och med en spelare som talangfulla Neymar kommer han alltid att komma att bli akterseglad.

Utan alternativ vid centerbacken var Mikael Lustig tvungen att spela i mittenfältet vilket tog bort den behövande erfarenheten i det område där Hoops behövde det mesta.

PSG ÄNDRAR TILL 4-3-3

I 4-1-segern över Metz valde Unai Emery att prova en ny 4-4-2 uppställning med Julian Draxler för att kompensera fyrmannaattacken.

Det fungerade i den sista tredjedelen men defensivt såg de skakiga ut. Den spanska tränaren noterade detta och återvände till sin normala 4-3-3 och det var det perfekta sättet att motverka allt som Celtic hade att erbjuda.

I ett tvåmanamittfält kan Thiago Motta utsättas för sina åldrande ben men med Rabiot och Marco Verratti bredvid sig hade italienaren all det skydd han behövde.

Celtics platta 4-3-3 uppställning spelades i deras händer och attackernas brist på rörelse gav PSG friheten att spela utan rädsla.

STUART ARMSTRONGS MITTFÄLTSROLL

En del av Rodgers val var att ge Stuart Armstrong en plats på mittfältet. Inte ovanligt för Celtic men innan spelet förväntades det att den skotska mittfältaren fungera bra strax bakom Leigh Griffiths och framför Scott Brown och Olivier Ntcham.

Så snart matchen började var formen för den tidigare Liverpool-bossens sida det att det var ett mycket platt mittfält med de tre.

Detta var för att försöka vinna striden med PSGs trio men vad det mest gjorde var att svälta Celtic’s center-forward utan något riktigt stöd eller hjälp.

Patrick Roberts och Sinclair försökte hjälpa till och båda hade positiva ögonblick men i slutändan var Bhoys anfallare ensamma för att försöka skrapa ihop resterna.

Rodgers var tvungen att försöka göra något att kämpa mot de franska jättarna men här kändes det som ett väldigt säkert och negativt sätt att åstadkomma det på.

Vid halvtid hade Armstrong rört bollen bara 19 gånger, bara sju mer än Craig Gordon i mål. Med två tacklingar och två avledningar innan pausen var det uppenbart att han försökte på ett defensivt slut.

När Tom Rogic kom till Armstrong efter halvtid förlorade det keltiska mittfältet inget i mittfältet och kunde driva fram en och annan attack.

NEYMAR FÖRÄNDRAR PSG’s 4-3-3

Förra säsongen med Cavani med som den ledande anfallaren såg PSGs 4-3-3 ofta handla om ineffektivitet och det saknades idéer. I slutändan var det varför de förlorade Ligue 1-titeln till Monaco.

På bara kort tid visar Neymar vad som kan hända när du lägger till en exceptionell talang till sitt lag.

Hans rörelse som går från vänster ger en helt ny dimension till attacken. Han är deras playmaker och talisman allt i ett. Neymar spelar i luckorna som försvaret lämnar. Drar försvarare ut ur positionen och det straffar sig om man stänger av koncentrationen bara en sekund.

Om parisarna kommer att lyfta Champions League-trofén den här säsongen kommer de 196 miljonerna pund som de spenderade för att stjäla honom från Barcelona vara värt vartenda öre.

 

 

David