• info@championsleague.org

CELTIC’S 6 BÄSTA CHAMPIONS LEAGUE KVÄLLAR

CELTIC’S 6 BÄSTA CHAMPIONS LEAGUE KVÄLLAR

Gruppen i Champions League kommer att återvända till Celtic Park efter att Celtic kom upp topp med 8-4 vinst mot Astana i den sista kvalificeringsrundan.

Bhoysna har varit involverad i några klassiska europeiska matcher genom åren med Lissabon-lejonens europeiska cupvinst 1967 på toppen av listan.

Men hur är det med dom under Champions League? Vi har tittat på sex matcher som kommer att leva länge i minnet av Bhoys fans.

CELTIC 2 BARCELONA 1

Förmodligen en av de största europeiska nätterna någonsin på Celtic Park med mål av Victor Wanyama och Tony Watt som besegrade ett av de bästa lagen i historien, Pep Guardiolas Barcelona.

Hemmalaget tog ledningen efter 21 minuter när Wanyama nickade förbi Víctor Valdés.

Guardiolas sida var tidigare obesegrade denna säsongen men Watt kom från bänken för att garantera Celtic till vinsten i sista minuten.

Lionel Messi tappade matchtid på grund av skadetid men Hoops höll.

Det var en betydelsefull seger för manager Neil Lenno som var en del av laget som slog Barça ut ur Uefa Cupen 2004.

Celtic Park rockade som laget som var dubbla mästare i Europa under de senaste fyra åren och atmosfären lämnade säkert ett märke på Messi.

”Kampen mot Celtic var speciell och jag vill komma ihåg dem,” sa han.

”Celtic Park är en tuff plats att spela på. Det är aldrig lätt att få ett resultat där.

”Vi vet att vi skulle få en tuff match om vi slog dem i Champions League men alla som är involverade i Barcelona och Celticmatcher vill spela där igen.

”Det har den bästa atmosfären i Europa.”

CELTIC 2 AC MILAN 1

Medan Barcelona kan ha varit ett av de bästa lagen någonsin var det inte en dålig kväll på Celtic Park mot de dåvarande europeiska mästarna AC Milan.

Scott McDonalds sena vinst gav Gordon Strachans män segern.

Kapten Stephen McManus tvingade bollen in i nätet från en hörnspark för att ge Bhoys ledningen efter en timme innan Milan utjämnade efter en straff.

Celtic fick sin seger när Dida misslyckades med att hålla ett Gary Caldwells skott och McDonald nätade från nära håll.

Matchen blev förvirrande av en incident med Dida och en Celtic fan. Han blev bortförd på bår efter att en fan sprang ut på planen för att konfrontera honom.

Supporten tycktes slå på honom och fick dramatiska sammanbrott i slutet av matchen – incidenten ledde till att Dida fick två matchförbud och Glaswegiansna fick böter på £ 25.000.

CELTIC 1 MANCHESTER UNITED 0

Celtic nådde knockoutfasen i Champions League för första gången tack vare en seger mot Manchester United.

Cagey tändes efter 80 minuter tack vare en fantastisk 28 meters frispark av Shunsuke Nakamura.

Louis Saha missade chansen två gånger först att han var offside och blev upprörd över att Artur Boruć blockerade hans försök.

Fransmannen såg då Bhoys målvakt rädda en straff efter att Shaun Maloney hade hanterat en frispark från Cristiano Ronaldo snyggt.

Sir Alex Fergusons sida hade dominerat med 11 skott men Strachans defensiv var av mästarklass och med lite tur sågs Celtic komma ut som vinnare.

CELTIC 4 JUVENTUS 3

En spännande seger över italienska jättarna Juventus kommer att leva länge i minnet och inte bara på grund av de tvivelaktiga kläderna i publiken som såg ut som Halloween.

Juve tog ledningen genom Alessandro del Piero innan Joos Valgaeren och Chris Sutton tog värdarna framåt vid halvtid. Den italienska sidan utjämnade efter pausen genom ersättaren David Trezeguet. Henrik Larssons straff efter Mark Iuliano foulade Sutton på en hörna som återställde Celtic till ledning med 3-2.
Det räckte inte för att förhindra att Martin O’Neills män saknade kvalifikationer efter deras första satsning i tävlingens gruppfaser dock på grund av Portos seger med 1-0 seger över Rosenborg.

CELTIC 3 SHAKHTER KARAGANDY 0

Faktum är att Shakhter Karagandy kanske inte är det mest glamorösa laget men det var fortfarande en härlig kväll på Parkhead.

Med Celtic inför ett 2-0 underläge efter det första mathcen mot laget i Kazakstan fanns det mycket press på dem då de såg ut att kvalificera sig för gruppfasen.

Det var inte förrän första halvlekens stopptid som Celtic minskade 2-0 underläge genom en utmärkt långt skott från Kris Commons. Båda sidorna spelade bra innan Anthony Stokes tog ut James Forrest efter skada.

Det kändes som en väldigt viktig natt.

”Det var det bästa jag någonsin gjort i fotboll,” sade tränaren Lennon. ”De tre senaste månaderna var förberedelse stora inför detta. Vi förlorade tre mycket viktiga spelare [Wanyama, Gary Hooper och Kelvin Wilson] och det har varit svårt att ersätta dem.”

SPARTAK MOSKVA 2 CELTIC 3

Självklart, medan många av Celtics bästa spel i Champions League har varit på Parkhead finns det också bortaspel som kommer att hålla sig i minnet också.

Det tog 19 försök men de vann slutligen borta i gruppspelet i Champions League tack vare ett mål från Samaras.

Hooper hade besökarna framför sig i 12 minuter innan Emmanuel Emenikes satte Spartak Moskva 2-1.

Efter att Juan Insaurralde skickades ut för en foul på Hooper drog Dmitri Kombarovs egna mål jämnheten innan Samaras tog hem Emilio Izaguirres när spelet slutade.

Resultatet fick Lennon att kalla sig ”den stoltaste mannen i Europa”.

David