• info@championsleague.org

CELTIC’S LÅNGA VÄG TILL CHAMPIONS LEAGUE

CELTIC’S LÅNGA VÄG TILL CHAMPIONS LEAGUE

Celtic har varit här förut och det är en lång väg att gå. De möter Kazakhstans Premier League-mästare FC Astana i Champions Leagues avslutningsrunda.

De två lagen möttes i förra säsongens kvalificerade runda och Brendan Rodgers sida kunde tack vare en sista minuten straff från den nya signeringen Moussa Dembele.

Efter 1-1 var spelet vid Celtic Park ett gissande drama som ett resultat av straffet som fick Igor Shitov avstängd för ett gult kort. Dmitri Shomko visades då ett andra gult för sina protester.

Det var en lovande start för nya tränaren Rodgers och irländaren skulle leda sitt lag till en obesegrad inhemsk säsong, oöverträffad i modern tid.

Det var ett anmärkningsvärt arbete från mannen som hade kämpat i Liverpool och tycktes lära sig.

De enda matcherna som Glasgowklubben förlorade förra säsongen var mot Barcelona, ​​Borussia Mönchengladbach, Hapoel Be’er Sheva och Lincoln Red Imps. Men de kunde inte vinna en enda match i sin Champions League-grupp.

Denna säsongen kommer de att hoppas att deras spel på kontinenten börjar återspegla sin inhemska framgång och en upprepning av spelet mot Astana kan vara ett bra test för att se hur långt de har kommit under ett år under Rodgers.

Astana har redan spelat två matcher i Champions League den här säsongen och besegrade de lettiska mästarna FK Spartaks Jūrmala i andra kvalifieringsrundan och polska mästarna Legia Warsaw i tredje omgången tack vare en imponerande 3-1 vinst.

Med tanke på att ligasäsongen i Kazakstan går från mars till oktober kommer Celtics motståndare redan att vara snabbare när det gäller matchpassning. Att Champions League-matcher mellan regelbundna säsongsmatcher i detta skede ibland kan leda till trötthet så alla fördelar som uppnåtts genom att vara matchade och skarpa kan gå fel i andra hänseenden.

Geografiskt är Astana en asiatisk stad men eftersom det är en del av Kazakstan som ligger i Europa och landet kunde flytta från den asiatiska fotbollsförbundet till UEFA 2002 så är alla deras klubblag nu en del av UEFA-tävlingar.

Det betyder att Celtic kommer att ha ett betydande avstånd för att resa och Kazakstans huvudstad är inte den mest lämpliga destinationen för klubbarna att komma till.

Trots att det bara var åtta år sedan har klubben haft en anmärkningsvärd ökning genom klubbens fotbollsverksamhet.

De gick från en sammanslagning av två Almaty-klubbar, FC Alma Ata och FC Megasport för att delta i sin första Champions League gruppfas på bara sex år. Efter att ha vunnit Kazakstan Cup 2010 i en surrealistisk händelse nekades de tillträde till 2011 års Europa League då klubbar måste ha funnits längre än tre år för att kunna delta.

Stanimir Stoilovs sida har också vunnit ligan de senaste tre säsongerna och rider högt igen denna gång. Kongoleses Juniorforward Kabananga är deras toppscorer i ligan hittills denna säsong. Men Celtic måste se upp för den ghanesiska angriparen Patrick Twumasi som redan har tre mål i Champions League.

Den största uppgiften för de skotska mästarna i denna match kommer att vara att föra bortamatchen. Förutom flygningen som är cirka nio timmar (längre för fans som kanske inte kan flyga direkt) är det en tidsskillnad på sex timmar att hantera. Ovanpå detta är Astana oslagna hemma i Champions League som mött Atlético Madrid, Benfica och Galatasaray att nämna några. För att gå vidare till nästa omgång kommer Celtic sannolikt att behöva dra ut allt framför sina egna fans.

Det är dock ett bra mått på hur laget har förbättrats i Europa efter att ha haft en hel säsong under Rodgers. Den här gången förra säsongen arbetade de under en ny tränare som hade haft minimal tid med sina spelare på träningsplanen. Men nu är de alla inspelade i hans metoder och är flytande i sitt fotbollspråk.

44-årigen har ett vinstförhållande på 78 procent i klubben men det blir svårt att upprepa prestationerna från förra säsongen. Ett fokus på Europa kommer att ge dem en extra källa till motivation eftersom det är ett område där klubben och tränaren har kämpat mycket de senaste åren. I år hoppas de kunna orsaka viss förödelse bland Europas elit men först måste de klara detta test, och det kommer inte vara lika lätt som det ser ut på papper.

David