• info@championsleague.org

CLAUDIO MARCHISIO: JUVENTUS TYSTA MAN

CLAUDIO MARCHISIO: JUVENTUS TYSTA MAN

Utmattad, han tittade mot sidlinjen men Max Allegri hade redan erkänt att hans mittfältare behövde ersättas. Mario Lemina var redo att komma in i hans ställe och den elektroniska tavlan lyftes för att signalera byte. När displayen visade att det var mannen i nummer 8-tröjan som skulle ge ut steg jublet på Juventus Stadium för att erkänna hans ansträngningar i de 73 minuter som spelats.

”Claudio Marchisio alè shalalallllaa” de sjöng och applåderade den italienska stjärnan då han joggade av planen.

Född i Turin skrev han under för klubben 1993 och för att spendera ett år med Empoli för att få erfarenhet har han varit kvar där sedan dess. Han har alltid varit ett fan av klubben men under de senaste åren har hans betydelse för laget och dess fans ökat exponentiellt.

Marchisio har aldrig uppmärksammats som många av hans lagkamrater har och det finns ingen skandal om honom eller extravaganta påståenden som gjort att han har maximerat sitt värde.

Nu är han dock ett överföringsmål till Chelsea. Hans tidigare tränare i Turin, Antonio Conte är angelägen om att återförenas med den 31-årige som skulle fungera på Stamford Bridge.

När Andrea Pirlo, Arturo Vidal och Paul Pogba var en del av truppen var han ofta den udda mannen som få diskuterade och ännu färre var intresserade av att underteckna.

Men då trion avgick en efter en för lukrativa erbjudanden i New York, München och Manchester var Marchisio kvar hos den gamla klubben och fortsatte att leverera när det spelade roll som mest.

Som sådan kollapsade han i ångest under en rutinmässig seger över Palermo i april som orsakat mycket ångest. En skada i hans vänstra knä där det blev senare avslöjat att Marchisio hade sönder sitt främre korsband och ett kirurgiskt ingrepp styrde honom ut från Euro 2016 och lämnade honom inför en lång väg tillbaka till formen.

Med samma ansträngning och engagemang som kännetecknar hans spel började Il Principino – den lilla prinsen – arbeta mot hans återkommande sex månader senare med intensiv rehabilitering som kulminerade i den emotionella återkommandet mot Sampdoria i oktober.

Marchisio är förmodligen Juves viktigaste och mest inflytelserika spelare trots den fortsatta glansen över Paulo Dybala plus de högprofilerade ankomsterna Gonzalo Higuaín och Miralem Pjanić.

Faktum är attt utan Marchisio ser Juventus oorganiserad ut. Han är limmet som håller laget tillsammans och den positiva kraften som ligger till grund för allt som Bianconeri försöker åstadkomma.

 

Men det är inte bara med bollen som Marchisio utmärker sig, hans taktiska medvetenhet och förmåga att läsa spelet ser man honom vinna med otrolig regelbundenhet. Återigen står han inte bara och väntar på sin möjlighet utan ofta pressar han in sig i ett område där han känner motståndet komma för att attackera innan han använder sin position för att ingripa.

Slutligen har han blivit en sann ledare som hjälper klubbens nyanlända att hitta rätt och lära sig vad som förväntas av dem när de drar på sig de berömda svartavita tröjorna.

 

Det är alla anledningar att Chelsea skulle ha tur att få honom – och för Juventus vore det dumt att sälja honom.

David