• info@championsleague.org

Föreningsliv

Sveriges ungdomsföreningar är de viktigaste vi har inom svensk idrott i arbetet med att ta fram nya elitidrottare. Små länder som Island, Belgien och Schweiz får fram nya stjärnor på löpande band och den stora frågan är hur. Vi kan vara säkra på en sak – det handlar inte bara om talang, en viktigt faktor är hur ungdomsidrotten sköts och hur vi formar våra ungdomar.

Det absolut viktigaste vi behöver se till är att våra ungdomar har kul i sina fotbollslag och ser idrotten som något positivt där alla får delta oavsett hur bra man är. När föräldrar och tränare elitsatsar barn i tidig ålder skapas klyftor som drabbar sammanhållning och laganda på ett mycket negativt sätt. Här behöver vi se till att alla får delta på lika villkor och att barnen själva får bestämma hur mycket de vill träna.

I Sverige har vi många fantastiska företag, föreningar och ideella som jobbar för att förbättra ungdomsidrotten. Vi vill lyfta fram dessa och berätta hur ert lag, klubb eller förening kan använda dessa i arbetet med att forma vår ungdomsidrott till det bättre.

Newbody

Göteborgsföretaget Newbody har varit en viktig del inom svensk ungdomsidrott i många många år. Newbody startade redan 1987 med en idé att låta lag, skolklasser och föreningar tjäna extra pengar genom att sälja idrottskläder med bra kvalité. Idag är det tusentals föreningar och klasser som varje år får extra tillskott i kassan genom att sälja Newbodys produkter. Newbodys kläder känner de flesta svenskar till och de är verkligen kända för sin höga kvalité, vilket gör det lätt för lagen att sälja produkterna.

Alla Newbodys produkter kostar 150 kr styck och hälften går till laget, hälften går till Newbody. De flesta lag som säljer Newbody använder pengarna de tjänar till att åka på läger, cuper eller lagresor. Gothia cup och Spanien är vanliga resmål som pengarna används till men flera lag har sålt så bra att de kunnat ta med hela laget för att titta på en champions league-match.

Tack vare att det är så enkelt att sälja Newbodys produkter blir försäljningen en rolig sak för lagen där ungdomarna tillsammans kämpar för att nå sina mål. Vi tror definitivt att cuper och lagresor är viktiga för lagens sammanhållning och ungdomarnas utveckling.

Newbody har också hjälpt till att sponsra många idrottsevenemang genom åren och är en förebild inom svensk ungdomsidrott och föreningsliv. Om ert lag inte redan säljer Newbodys produkter kan ni se mer om hur laget kommer igång med försäljningen. Det enda ni behöver är en kontaktperson som ansvarar för att dela ut material och sätta upp lagets webbshop.

Gräsroten

Statliga Svenska Spel delar varje år ut 50 miljoner kronor till Sveriges föreningsliv genom Gräsroten, som kort och gott kommer från de som spelar hos Svenska spel. Alla idrottsföreningar kan ansluta sig till Gräsroten och ha möjlighet att ta del av de 50 miljoner kronorna.

Alla som spelar hos Svenska Spel kan också ansluta sig till Gräsroten. Man får välja 1-3 föreningar som man vill stödja och för varje krona som du sedan spelar för omvandlas till 10 poäng som går till favoritföreningarna. I Oktober varje år räkas alla poäng ihop och pengarna delas ut till alla föreningar. Den förening som fått mest poäng får också störst andel pengar. Just nu har Hammarby IF, AIK och Djurgårdens IF flest poäng i Gräsroten.

Svenska Spel har fortfarande spelmonopol på den svenska marknaden men en ny spelreglering är på gång som kommer öppna upp för att spelbolag kan bedriva spelverksamhet i Sverige.