• info@championsleague.org

REAL MADRID’S FÖREGÅENDE CHAMPIONS LEAGUE FINALER

REAL MADRID’S FÖREGÅENDE CHAMPIONS LEAGUE FINALER

Med en europeisk cupfinal då Manchester United borstar bort Ajax för att ta hem Europa League-trofén väntar världen ivrigt på den andra mer betydande europeiska cupfinalen – den stora Champions League-uppgörelsen mellan två av Europas kraftverk Juventus och Real Madrid .

För Bianconeri är detta deras första final i tävlingen sedan 2015 när de slogs med 3-1 av femfaldiga vinnarna Barcelona i Berlin.

När det gäller Real Madrid som efter att ha triumferat via straffskott i förra säsongen över de hårda rivalerna Atlético Madrid hoppas de att göra vad ingen annan klubb har gjort sedan tävlingens start – behåll trofén.

Man kan hävda att om någon klubb skulle göra det är det den här klubben eftersom de skryter med en enorm uppslutning i den här tävlingen.

Inklusive den tidigare europacupen har Real Madrid vunnit denna turnering 11 gånger vilket är en rekord. Sedan tävlingen övergick från European Cup till Champions League 1992 har de dykt upp i fem finaler och vann dem alla vilket inte är bra nyheter om du är Juventus-fan.

Här tittar vi på den spanska sidans finaler före nästa veckas drabbning.

JUVENTUS 0-1 REAL MADRID (1997/98)

Detta var Juventus tredje på varandra följande Champions League-final. De hade vunnit 1996 och slog Ajax på straff efter att matchen blev slut med 1-1 efter extra tid men de misslyckades med att behålla titeln nästa säsong och förlorade med 3-1 till förstagångsvinnare Borussia Dortmund.

Ingen tvekan om att de skulle ha varit angelägna om att sätta saker direkt mot Jupp Heynckes ‘Los Blancos men det var inte deras dag då Real som framträdde i sin första final i Champions League kantade spelet med sin 0-1 vinst.

REAL MADRID 3-0 VALENCIA (1999/00)

Två år efter triumferingen i Holland slutade Vicente del Bosque’s Real på Stade de France i Paris där det visade sig vara en helspansk final. Det var första gången i tävlingens historia att två klubbar från samma land tävlade i finalen.

En rubrik från Morientes, en sublim Steve McManaman-volley och ett avbrutet Raul-mål såg till att det inte var mycket av en tävling. Som Héctor Cúpers Valencia, däribland bland annat Santiago Cañizares, Gaizka Mendieta, Miguel Ángel Angulo och Claudio López borstade åt sidan som Los Merengues fångade sin åttonde titel och deras andra på tre år.

BAYER LEVERKUSEN 1-2 REAL MADRID (2001/02)

Två år efter att ha slagit Valencia åkte Los Blancos till Hampden Park för att spela Bundesliga-laget Bayer Leverkusen som förvaltades av Klaus Toppmöller. Detta var den första tyska finalen men det var Real’s 12’e.

Betraktad som favoriter före matchen fortsatte Los Merengues genom den legendariska Raúl i åttonde minuten. Men centerbacken Lúcio drog lagens nivå upp bara fem minuter senare.

Zinedine Zidane sköt emellertid en vänsterfotad volley i det övre hörnet i 45: e minuten för att försegla vad som var klubbens nionde titel.

Casillas befann sig på bänken i den här finalen när César tog sin plats i mål medan Claude Makélélé och Luís Figo framträdde i matchen.

REAL MADRID 4-1 (A.E.T.) ATLÉTICO MADRID (2013/14)

Spelat på Estádio da Luz i Lissabon, Portugal var detta den femte finalen som innehöll två lag från samma nation och den andra spanska finalen. Den första någonsin mellan lag från samma stad.

REAL MADRID 1-1 (A.E.T.) ATLÉTICO MADRID (2015/16)

En upprepning av de sista två föregående åren gick spelet till extratid efter att Ramos tidiga första halvlek avbröts av Yannick Ferreira-Carrasco under andra halvleken.

Med inga fler mål gick matchen till straffsparkar med Los Merengues som kom ut 5-3 vinnare.

Så Real Madrid har visat att de kan få jobbet gjort när det är som mest viktigt. Zidane hoppas att de kan göra det än en gång och på ett rekordstarkt sätt.

David