• info@championsleague.org

VEM ÄR CELTIC’S CHAMPIONS LEAGUE MOTSTÅNDARE

VEM ÄR CELTIC’S CHAMPIONS LEAGUE MOTSTÅNDARE

När lottningen för 2017/18 i Champions League-gruppspelet bekräftades föreställde sig Celtic utan tvekan de olika alternativen som skulle ha gjort framsteg till utslagsstadierna mer livskraftiga. Lumberedde i den fjärde gruppen gav skotska premiärinnehavarna anledning till hopp.

Av de främsta fröerna visade sig vara att Spartak Moskva eller Benfica kanske var de mest slåbara. Under tiden i andra dragningen var Porto och en utarmad Sevilla som var mest aptitretande. Men Brendan Rodgers sida slutade med Bayern München och Paris Saint-Germain, de två tuffaste trupperna att möta.

Dessutom låg Celtic med i en knepigt tredje dragning mot Anderlecht. Just förra säsongen kom det belgiska laget till kvartfinalen i Europa League där de slogs ut av de eventuella vinnarna Manchester United med hjälp av ett snålt 3-2 nederlag.

Rodgers har uttryckt sin ambition om att de skotska jättarna återstår i Europa men med en sådan tuff dragning som blir lättare sagt än gjort.

BAYERN MUNCHEN

Tränare: Carlo Ancelotti

Hur de kom hit: Som tyska Bundesliga mästare

Europeisk meritlista: 5 Champions League, 1 Europa League, 1 Cup Winners Cup, 1 European Super Cup

Sedan Ancelotti tog över från Pep Guardiola har Bayern inte varit så spännande att titta på. De taktiska innovationerna och spelspecifika tweaks är inte så frekventa men de tyska jättarna förblir ett kraftfullt motstånd som är laddad med individuell talang och välorganiserat spel.

Den italienska tränaren föredrog 4-3-3 uppställning i sin första match i Bayern. Detta var ett klassiskt pragmatiskt val vilket gav balans mellan kreativitet och stabilitet. Thiago fick en mer inflytelserik roll inom mittfältet även om Thomas Müller inte passade in.

Bayern fortsätter att försvara sig högt upp på planen och klämma ut det utrymme där deras motstånd kan spela. Detta aktiveras främst av den tekniska förmågan och intelligensen hos målvakten Manuel Neuer som fungerar som en sopmaskin. Tyskarna är avgörande, bekväma med bollen och snabba från sin linje så att enkla långa bollar är relativt ofarliga.

Celtic kan se ut att rikta sig mot Mats Hummels brist på takt och spelstil och identifiera spelarna på vardera sidan av vänstermittbacken för direktpass till Moussa Dembélé. Men mot en sådan kvalitativ uppställning blir det svårt för de skotska mästarna att ha så mycket av bollen som de skulle vilja.

NYCKELSPELARE: THIAGO ALCÂNTARA

Förra säsongen såg den spanska himmelen äntligen stjärnan som många hade förutsagt att han skulle bli under sina yngre år. Han agerade som Bayerns kreativa fäste vilket gav mer avancerat spel framför Arturo Vidal och den nu pensionerade Xabi Alonso.

Bland de tyska mästarnas trupp slutförde bara två spelare mer dribblingar per spel än Thiagoos 2,2 och bara tre i genomsnitt mer än hans 1,8. Ingen nådde dock hans anmärkningsvärda 94,9 pass per spel som slutfördes med en oklanderlig framgångsgrad på 90,2 procent.

26-årigen gjorde också ett överraskande högt bidrag defensivt – ingen annan Bayern-spelare har genomsnitt mer än hans 4,6 brytningar medan hans 2,8 tacklingar per match blev bättre endast av Vidal.

Med sina exakta passningar, medvetenhet och kontroll i trånga områden kommer Thiago vara en verklig fara för Celtics backlinje. Rodgers måste hitta ett sätt att kväva det om hans sida skall hålla ett rent mål och hämta poäng hemma eller borta till sin tyska motståndare.

PARIS SAINT GERMAIN

Tränare: Unai Emery

Hur de kom hit: Som franska Ligue 1 mästare

Europeisk meritlista: 1’a i Cup Vinnarnas Cup

Förra sässongen var både uppgångar och nedgångar för Paris Saint-Germain. I sin första match under Emerys beskydd misslyckades de att hålla sig i takt med en Monaco-sida fylld med angripande talang och förlorade sin Ligue 1-titel. De blåste också en 4-0 ledning över Barcelona i Champions League och förlorade sin andra omgång med 6-1 i Camp Nou i en oförklarligt dåligt spel.

Pariserna har dock börjat 2017/18 säsongen på ett positivt sätt genom att vinna alla sina tre ligamatcher bekvämt. Kanske är den viktigaste taktiska spelaren den brasilianske superstjärnan Neymar.

På bara två matcher hittills har den tidigare Barcelona stjärnan satt tre mål och spelat fram till ytterligare tre. Hans dribblingskompetens, fart och uppfinningsrikedom har varit praktiskt taget omöjligt för franska försvaret att hantera och han kunde lysa i rampljuset efter året som spenderades i Lionel Messis skugga.

Det är kanske ingen tillfällighet att Blaise Matuidi fick lämna samma sommar som Neymar anlände. Emery har fortsatt att använda sitt favoriserade 4-3-3 system hittills men utnyttjar hans nya signering i ett anfall som redan innefattar Edinson Cavani som kräver visst tillvägagångssätt på andra håll, nämligen på mittfältet.

Matuidi är känt för sina branta löpningar men den mindre dynamiska Adrien Rabiot har ersatt honom i den centrala positionen. Tillsammans med Marco Verratti och Thiago Motta ligger betoningen på kontroll och balans vilket gör det möjligt för Neymar att spela med större anfallsfrihet.

PSG är en exceptionellt begåvat lag med takt och skicklighet för att hota några av Europas bästa lag men det finns hopp för Celtic i det faktum att de också är mer sårbara defensivt än Bayern.

NYCKELSPELARE: NEYMAR

Emery ser ut att ha anpassat sin taktik något för att passa Neymar och det kommer bli intressant att se om PSG lider med avseende på kvaliteten på den höga pressen och den defensiva kompaktiteten som ett resultat. Men oavsett problem utan bollen kommer brasilianen att orsaka keltiska problem med den.

ANDERLECHT

Tränare: René Weiler

Hur de kom hit: Som belgiska mästare

Europeisk meritlista: 1’a i Europa League, 1’a i Cup Vinnarnas Cup, 2’a European Super Cups

Weiler ledde Anderlecht till ligatitel under sin första säsong men många i Storbritannien kommer ihåg hur de tävlade mot Manchester United under två tuffa matcher i Europa Ligans kvartfinal.

Så småningom dukade den belgiska sidan under i övertid men hur de spelade i det skedet föreslås det att de kunde bli allvarliga problem för Celtic i denna gruppfasen av Champions League.

Men de har inte börjat bra 2017/18, förlorade två och vann bara en av deras öppnande under fyra ligamatcher. Detta kan ha något att göra med förlusten av talanger under sommaren, med Youri Tielemans på väg till Monaco och Frank Acheampong som lämnar för Kina.

Det finns taktiska problem som Celtic kan utnyttja också. Anderlecht spelar en ganska öppen 4-3-3 som ofta ger gott om utrymme mellan linjerna. Denna brist på kompaktitet kan utnyttjas med organiserat försvar och motattacker där Rodgers sida skulle kunna sträva efter att utnyttja Scott Sinclairs taktik fullt ut.

David